Marta Vergonyós Cabratosa: artista visual, cineasta i activista cultural.

El proper dimarts 3 de novembre a les 20:30 h als Cinemes Girona s’estrenarà el film Empieza En Ti.

Un projecte va posar en contacte un grup de dones afectades per violència masclista entre els anys 2005 i 2010. L’objectiu era treballar la seva recuperació a través de diferents pràctiques artístiques, com la performance, la poesia visual, el collage i les instal.lacions. En el procés, liderat per l’artista visual i cineasta Marta Vergonyós, hi van participar diferents artistes i es va elaborar un documental nal que recull les experiències d’aquestes dones: Empieza en ti.

Sinopsi
L’any 2005 l’artista Marta Vergonyós Cabratosa inicia un projecte de treball amb un grup de dones que han patit situacions de violència masclista amb la intenció de treballar en la seva recuperació a través de la pràctica de l’art. El 25 de novembre d’aquell mateix any fan una primera performance a l’espai públic, al safareig del seu poble, i a partir d’aquí comença un compromís de grup i de treball constant que durarà gairebé 10 anys i que elles mateixes proposaran convertir en un projecte col·laboratiu, en forma de documental de creació.
El documental ens presenta quatre dones vora el mar: la Pili i la seva lla Nerea, La Juana, la Mercedes i la María Jose. Totes quatre han viscut anul·lades de diferents maneres per les seves parelles. El projecte les ha reunit al voltant d’una sèrie de processos de creació, a partir dels quals aprofundiran en les claus que les van fer sortir de la seva situació i alliberar-se. S’hi afegeix l’epíleg de la filla d’una d’elles, la Nerea, que comença el projecte essent una nena i acaba essent una noia que esdevé una peça denitiva en el procés de realització del film.
EMPIEZA EN TI / COMENÇA EN TU combina tres perspectives diferents. D’una banda, els testimonis a càmera de les protagonistes. De l’altra banda, el seu treball als tallers i en diferents performances, i finalment, les reflexions de conjunt a les que arriben reexionant sobre el seu procés de la mà de les seves obres.
La veritat i el sentit de l’humor es van apoderant de les reexions del grup mentre parlen més
obertament dels dubtes i les pors que han superat. La càmera, versàtil, canvia de pla i de composició segons la subjectivitat de la narració, tot generant ritmes de gran bellesa. Les protagonistes lluny de caure en la victimització prenen un rol actiu per la seva recuperació.
Estem davant de la crònica-trajecte d’un grup de dones que, treballant conjuntament, surten de la teranyina de la violència masclista, a través de l’art com a camí de tornada a si mateixes.

Deixar un comentari

Falta el correu electrònic. Els camps marcats amb (*) són obligatoris.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Marta Vergonyós

    Marta Vergonyós, artista multidiciplinar i cineasta

  • Instagram

  • Xarxes